Hopp til innhold
X
Innhald

Middelskule og realskule i Førde

Middelskulen heldt til i gamle Førde barneskule. Foto: Arild Nybø, NRK.

Middelskulen heldt til i gamle Førde barneskule. Foto: Arild Nybø, NRK.

I 1917 vart det starta toårig mellomskule i privat regi. Frå 1930 heitte den Førde framhalds- og mellomskule. Både denne og barneskulen heldt til i skulebygget frå 1894 i Kyrkjevegen.

Første tanken var at mellomskulen kunne drivast i samarbeid med den kristelege Sunnfjord Ungdomsskule, men styret for skulen avviste dette m.a. fordi ”kombinationen ville føre til saa mange vanskeligheter baade økonomisk, pedagogisk og ikke minst hva oppdragelsen anngaar, at man ikke vaager overta et ansvar...”

Frå 1930 vart det kombinert framhalds- og mellomskule. Etter krigen var desse skuleslaga skilde. Mellomskule vart avløyst av realskulen, som var i drift til 1974.

Det første kullet som vart uteksaminert frå realskulen i Førde i 1962.

Det første kullet som vart uteksaminert frå realskulen i Førde i 1962.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 24.11.2010