Hopp til innhold
X
Innhald

Stotaren på Årlid

På garden Årlid ved Viksdalsvatnet budde ein gong i tida ein stotar. Yrket vart også kalla stoderfoged, men er betre kjend som bygdevektar. Ordninga skriv seg frå 1500-talet, og varde heilt fram til slutten av 1800-talet.

Bygdevektaren, eller stotaren, var ein slags lensmannsdreng som hadde til oppgåve å halde tiggarar og rekarfant borte frå bygda. Oftast løyste stotaren oppgåva med å jage slike folk over i grannbygda - og slik vart fattigfolk hundsa rundt frå bygd til bygd.

Stotaren hadde ein spesiell stav med piggar på til hjelp i arbeidet med å skreme folk. I 1701 er det kjend at stotaren Ola Jonsson budde i Årlid.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 28.11.2008