Hopp til innhold
X
Innhald

Beskjedne på fiskeri - store i oppdrett

Nelly Dingen og Thorvald Mongstad legg sild i tønner på Dingevågen i 1927. Ukjend fotograf. Eigar: Gunhild Mongstad/Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.

Nelly Dingen og Thorvald Mongstad legg sild i tønner på Dingevågen i 1927. Ukjend fotograf. Eigar: Gunhild Mongstad/Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.

Då det store bankfisket på Storegga utanfor Møre starta kring 1870, var det fleire seglførande fiskebåtar frå Gulen som deltok. Nokre satsa også på dorgefiske etter makrell i Nordsjøen kring 1900, men dette fisket var nok meir vanleg i Solund.

Dei viktigaste fiskeforedlingsverksemdene i Gulen var hermetikkfabrikken som Martin E. Birknes starta på Byrknes i 1922, og fiskematfabrikken Sognefisk AS som på kommunalt initiativ vart bygt på Byrknes i 1978. Sjå også: Rekefiskarane på Furenes.

Oppdrett i Gulen

Men om Gulen har spela ein relativt beskjeden rolle i fiskeria, så har kommunen desto sterkare markert seg som ei av dei store oppdrettskommunane på Vestlandet. Dei første pionerane starta oppdrett i 1960, og kring 1990 hadde Gulen kring 18 oppdrettskonsesjonar.

Les meir om fiskeri og oppdrett i Gulen.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 28.07.2010