Hopp til innhold
X
Innhald

Schreuder med motorbåt og skaldyr

Motorbåten Fix som Schreuder kjøpte i 1903. Om bord sit Kristoffer Glosvik, som var tilsett hjå Schreuder. Ukjend fotograf. Eigar: Henrik Steen K. Glosvik/Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.

Motorbåten Fix som Schreuder kjøpte i 1903. Om bord sit Kristoffer Glosvik, som var tilsett hjå Schreuder. Ukjend fotograf. Eigar: Henrik Steen K. Glosvik/Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.

Otto Schreuder utnytta ikkje berre dei føremonene som nye kommunikasjons-middel gav for forretningsverksemda hans i Skjerjehamn. I 1896 bygde Schreuder trelastlager, og staden fekk både postopneri, telegrafstasjon i 1894, og seinare rikstelefon. Han dreiv også ein meteorologisk stasjon ei tid.

Motorbåtpionér

I 1903 vart han ein av dei første i Sogn og Fjordane som skaffa seg motorbåt. (Den første kjøpte lensmann Nils Landmark Lem i Sogndal til skyssbåt i 1902). Året etter skaffa både Schreuder og fiskebåtreiar Jan Hess i Solund seg motorbåtar.

Hummareksportør

Hummareksportør

Men det var ikkje berre motorbåtar Otto Schreuder og Jan Hess hadde sams interesse for:

Hess-familien i Solund og Schreuder i Skjerjehamn dreiv også stor eksport av hummar til England. Otto Schreuder var den første som tok i bruk kassar i denne eksporten.

Hummarhandelen må ha vore lukrativ, for ein engelskmann dreiv mottak av hummar i ei sjøbu like ved Skjerjehamn i åtte års tid før han reiste heim og selde forretninga til Schreuder.

Rekefiske

Rekefiske

Det er også grunn til å tru at Otto Schreuder hadde ein finger med i eit anna fiskeri som fekk eit spesielt fotfeste i Gulen: Rekefiskeriet. Dei første reketrålarane som opererte utanfor Gulen brukte nemleg Skjerjehamn som base.

Rekefisket har aldri fått noko stort omfang i Sogn og Fjordane - med unntak av Gulen, der fleire bruk har livnært seg av dette fisket opp til våre dagar. Sjå: Rekefiskarane på Furenes.

Les meir om:

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 02.11.2011