Hopp til innhold
X
Innhald

Solvorn

Fiskemannsbudene i Solvorn

Solvorn. (Foto: Asle Veien, NRK) Gamal handel og handverk i Solvorn Solvorn ved Lustrafjorden var frå eldgamal tid «sjøbygda» for folket i innlandsbygdene kring Hafslovatnet og Veitastrandvatnet. Alt på 1300-talet vert det nemnt ei tingstove som er reist i Solvorn.

Fiskemannsbudene i Solvorn

I Solvorn stod ei rekkje på ti gamle buder som vart kalla «fiskemannsbuder». Dei var eigde av folk frå «innlandsbygdene» i Hafslo og Mollandsmorki.

Walaker Hotell

Walaker Hotell i Solvorn har røter tilbake til den gamle gjestgjevargarden og skysstasjonen frå 1600-talet: I 1690 kom Christen Nitter (1665-ca. 1733) til bygda og leigde handelsstaden.

Galleri Walaker 300

Hermod Nitter Walaker og ektemaken Oddlaug bygde om den gamle låven frå 1882 ved hotellet til eit særmerkt kunstgalleri.

Sorenskrivaren budde lenge i Solvorn

Ved stranda i Solvorn ligg eit av dei største herskapshusa i Sogn. Det har halvvalma tak, og er på 2 1/2 etasje. Dette er den gamle sorenskrivargarden i indre Sogn.

Sjå også: Kjøtbogen i Solvorn Hungersteinen i Solvorn Solvorn kyrkje

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). 

Publisert digitalt etter avtale med NRK 2014.

Artiklane i fylkeleksikonet blir dessverre sjeldan oppdaterte, grunna manglande ekstern finansiering etter at Allkunne tok over artiklane frå NRK. Meld gjerne frå om feil eller manglar til post(a)allkunne.no.


Sist oppdatert: 05.05.2007