Hopp til innhold
X
Innhald

Fråhaldsrørsla uvanleg tidleg ute

Alt i 1844 fekk sokneprest Ole Christian Berner, som var prest i Sogndal frå 1842 til 1850, starta eit fråhaldslag i Sogndal. Dette var 15 år før Asbjørn Kloster skipa den første norske totalavholdsforeninga i Stavanger i 1859. Vi kan berre tru at det var all drukkenskapen og elendet som presten såg i fattigkvarteret Sogndalsfjøra som fekk han til å skipe det lokale fråhaldslaget.

Dette lokale fråhaldslaget praktiserte ikkje totalfråhald slik Kloster si rørsle gjorde. Ved utgangen av 1846 hadde fråhaldslaget i Sogndal fått 209 medlemar - for det meste unge menneske. Dette spesielle fråhaldslaget hadde framleis 83 medlemar i 1885.

Året etter vart Sogndal fråhaldslag formelt skipa. Dette var eit totalfråhaldslag. Dette fekk på det meste kring 400 medlemar i 1901.

Krav om totalfråhald for kommunestyret

I Sogndal, som elles i bygdene i fylket, blanda fråhaldslaga seg mykje inn i lokalpolitikken. I 1903 sette fråhaldslag i Sogndal fram krav om at dei som vart valde inn i kommunestyret, skulle vere totalistar. Same året fann dei ut at produksjon av heimelaga fruktvin og sider stridde mot laget sine lover og måtte forbydast.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 01.09.2011