Fridtjof den frøkne på Vangsnes
På Vangsnes i Vik står kolossalstatuen av saga-kongen Fridtjof den frøkne. Den er 10,5 meter høy i tillegg til 12 meter sokkel. Fridtjof var etter sagaene sønn av Torstein Vikingson som skal ha bodd på Vangsnes, og det islandske sagaskriftet fra 1300-talet la i 1820 grunnlaget for Esaias Tegnérs romansuksess «Fridtjofs Saga». En av dem som leste boka og lot seg begeistre var keiser Wilhelm 2 av Tyskland, som i 1913 fikk reist Fridtjofstatuen. Statuen er utformet av den tyske kunstprofessoren Max Unger, ble fraktet til Vangsnes i 15 deler og reist av 100 tyske marinesoldater. Både etter første og andre verdskrig var det på tale å rive statuen, men den fikk likevel stå.
Fridtjof den frøkne på Vangsnes
Av /NRK.

Fridtjofs saga er en islandsk fornaldarsaga fra omkring 1300.

Sagaen handler om Fridtjof den frøkne (modige), som er sønn av en herse i Sogn. Han og kongedatteren Ingebjørg elsker hverandre, men hennes brødre får henne gift med kong Ring. Fridtjof kommer til kongen, blir hans rådgiver, og blir etter hans død gift med Ingebjørg.

Sagaen er godt fortalt; den er påvirket av de oversatte romantiske sagaene. Den har ikke historisk grunnlag.

Fridtjofs saga er oversatt både til bokmål og nynorsk. Esaias Tegnérs diktsyklus Frithiofs saga bygger på denne sagaen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg