Hopp til innhold
X
Innhald

Gamalosten frå Vik

I 2001 vart det avduka ein bauta over gamalosten frå Vik med strekar av kunstnaren Ludvig Eikaas frå Jølster. Foto: Ottar Starheim, NRK.

I 2001 vart det avduka ein bauta over gamalosten frå Vik med strekar av kunstnaren Ludvig Eikaas frå Jølster. Foto: Ottar Starheim, NRK.

I 2002 er Vik Meieri det einaste meieriet i landet som produserer gamalost. Det er ikkje utan grunn at Vik har spesialisert seg på denne produksjonen:

Det var mange småmeieri som kring 1900 freista å produsere gamalost. Men produksjonsprosessen er vanskeleg, og mange meiersker mislukkast med å få kvalitetsost. Men ei av dei som meistra kunsten, var bondekona Brita Ligtvor frå Vik. Ho hadde vunne sølvmedalje for gamalosten sin på ei landbruksutstilling i Bergen i 1909, og no starta ho like godt «gamalostskule» for unge jenter heime på garden.

Gamalostproduksjonen frå Vik meieri har lege på 150-200 tonn årleg.

Norsk Gamalostlag

Norsk Gamalostlag, skipa av John Moberg, freistar å halde liv i den særeigne norske ostetypen og produksjonen ved Tine Meieriet Vest BA, avdeling Vik, m.a. med tilskiping av Gamalostfestival i Vik.

Les også om:

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 19.07.2011