Faktaboks

Jacques Brel

Jacques Romain Georges Brel

Født
8. april 1929, Schaarbeek, Belgia
Død
9. oktober 1978, Bobigny, Frankrike
Jacques Brel

Jacques Brel

Av /NTB Scanpix ※.

Jacques Brel var en belgisk, franskspråklig visedikter og sanger. En rekke av sangene hans er blitt innspilt på engelsk av kjente artister, blant andre Scott Walker, David Bowie, Alex Harvey og Terry Jacks. Sistnevntes kjempehit Seasons in the Sun (1974) er en oversettelse av Le Moribond.

Brel slo igjennom i Paris i slutten av 1950-årene, og oppnådde enorm popularitet og anerkjennelse med et repertoar som spente fra besk samfunnssatire (Les Bourgeois, Au Suivant) til universelle emner som ensomhet og dødsangst (Ne me quitte pas, Les Vieux). I 1967, på høyden av sin popularitet, sluttet han plutselig å synge.

Brel spilte i flere filmer, blant annet Les Risques du métier (1967) og Far West (1972, også regi), og spilte hovedrollen i en oppsetning av musikalen Mannen fra La Mancha i Paris.

De siste årene levde han tilbaketrukket på en av Marquesas-øyene, og det vakte enorm oppsikt da han spilte inn et nytt album (Brel, 1977) like før sin død. Flere av visene hans er blitt oversatt til norsk og brukt i kabaretforestillinger: Jacques Brel er her i kveld og bur bra i Paris (1975, oversatt av Bjørn Endreson; også plateinnspilling), og Fredrik (1985, oversatt av Elsa Kvamme).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg