Faktaboks

Thomas Beck
Thomas Ludvigsen
Født
5. desember 1899, Horten
Død
9. september 1963, Oslo

Thomas Beck er en norsk kordirigent, organist og komponist.

Beck studerte klaver, orgel og komposisjon ved Musikkonservatoriet i Oslo og tok organisteksamen der i 1926. Året etter ble han dirigent for Studenterforbundets blandede kor, og dirigerte dette frem til 1930. I september samme år ble Akademisk Korforening dannet, og Thomas Beck ble ansatt som korets dirigent. Han var dirigent frem til 1955. Hans egne komposisjoner var i en lengre periode blant de faste numrene. Han arbeidet mest mes a cappella-sang, men komponerte og framførte også større verker for blandet kor, solister og orkester.

I 1928–1934 var Thomas Beck redaktør av tidsskriftet 'Tonekunst' og medredaktør av tobindsverket Sangerliv. Fra 1928 til 1948 var han dirigent for Bryn Korforening.

Lærer og organist

I 1929 hadde Beck et studieopphold i Leipzig, og året etter ble han ansatt som organist i Ljan og Klemetsrud kirker, en stilling han hadde frem til 1963. Hans virke som organist satte også betydelig spor etter seg i de kirkene han tjente.

I 1932–1940 var Beck sekretær i Filharmonisk Selskap, i 1938–1946 styremedlem i Norsk Komponistforening og i 1945–1948 viseformann i Tono. I 1947–1963 var Beck lektor i musikk ved Oslo Lærerskole, nå Høgskolen i Oslo.

Stiltrekk

Som komponist representerer Beck den nasjonale linje i norsk musikk i første halvdel av 1900-tallet. Hans musikk viser en diatonisk melodikk, ofte ispedd en djerv harmonikk. Musikken er ellers gjennomgående preget av sangbarhet, og en smidig og flytende linjeføring.

Verker i utvalg

  • “Arnljot Gelline”, tekst Bjørnstjerne Bjørnson – for soli, kor og orkester, komponert 1937 og uroppført samme år, oppført i Bergen året etter; i omarbeidet utgave oppført for første gang i Oslo og utgitt 1946.
  • “Helligtrekongersspill” komponert 1939 og uroppført samme år.
  • “Ballade for orkester” komponert og uroppført i Oslo 1941.
  • “Høyfjellet”, kantate til Den norske turistforening 75-årsjubileum, uroppført i mars 1946.
  • “Norske danser” for firhendig klaver, komponert 1946.
  • “Elsk din neste, du kristensjel”, tekst Bjørnstjerne Bjørnson – for blandet kor.
  • “Sangen har lysning”, tekst Bjørnstjerne Bjørnson – for blandet kor.
  • “Nærmere deg, min Gud”, tekst Lewis Carey – for mannskor og blandet kor.
  • “Gud signe Noregs land”, tekst Arne Garborg – for blandet kor.
  • “Norsk hymne”, tekst Arne Garborg fra kantaten “Heilag framtid” – for kor og orkester og for mannskor.
  • I tillegg romanser og andre korsanger.

En minnesten med relieff av Thomas Beck finnes på Becks grav på Vår Frelsers gravlund. Minnestenen er utført av billedhuggeren Juel Sørlie og ble avduket 31. mai 1964.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thomas Beck : 1899-1963 : minneskrift, utgitt av Akademisk korforening, 1963

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg