Faktaboks

Michael Thonet
Uttale
tˈånət
Født
2. juli 1796, Boppard am Rhein, Tyskland
Død
3. mars 1871, Wien, Østerrike
Stol

Michael Thonet. Caféstol. Modell: no. 14. Produsert av Thonet.

Møbelreklame
Produktark for Gebrüder Thonet sine møbler, 1895.

Michael Thonet var en tysk-østerriksk møbeldesigner. Han er kjent for wienerstolen og andre møbler fremstilt av bøyd tre, formet ved damping og pressing.

Thonet stiftet eget design- og produksjonsfirma i Wien og begynte omkring 1830 å eksperimentere med møbler av bøyd tre. I 1838 produserte han hele stoler med krumme former som en elastisk fortløpende konstruksjon av sammenlimte trelister. Han patenterte så oppfinnelsen i 1841 i Frankrike, Belgia og Tyskland. Deretter utviklet han teknikken til å bøye runde heltres bøkestenger. Resultatet ble en ny lett og sterk stoltype kalt Wienerstolen, laget i ulike varianter.

Thonet lanserte stoltypene på verdensutstillingen i London i Krystallpalasset i 1851 og ble verdenskjent. Stolene ble sendt i deler som flatpakker, for montering etter ankomst. Dette bidro til utbredelsen. I 1856 tok han så patent på en metode med industriell fremstilling av bøyd tre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ole Bang: Historien om en stol, 1979.
  • Solveig Lønne Christiansen: Kaféstolen, «Byggekunst» 1987 ss. 452–53.
  • Widar Halén: Thonet-stolen i 140 år, «Kunsthåndverk» 2/1999 ss. 11–13.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg