Hopp til innhold
X
Innhald

Den mislukka cellulosefabrikken

Berre 12 år var det drift i VeTreFo. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Berre 12 år var det drift i VeTreFo. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Vestlandske Treforedling A/S - VeTreFo vart skipa av Vestlandske Skogeigarsamband i med sikte på å byggje ein tremassefabrikk som skulle utnytte lauvskogen på Vestlandet. Den første og hittil einaste cellulosefabrikken på Vestlandet vart bygd på Hovlandsøyra i Vadheim i 1959.

Fabrikken dreiv i periodar med tre skift og hadde 40-50 tilsette. Mange av arbeidarane var tilflyttarar. Men leveransen av lauvskog frå Vestlandet svikta. For å halde hjula i gang, måtte VeTreFo importere store mengder lauvskog frå Polen og Danmark, og gjekk med store tap. VeTreFo gjekk konkurs i 1971.

Arbeidarane tok seg arbeid på verket i Høyanger og ved skipverftet i Leirvik. Fabrikkanlegget med djupvasskai sto ubrukt i mange år, inntil Pedro Ytredal starta lakseoppdrettet Pedrolaks på tomta. Også dette gjekk konkurs, og kommunen overtok for å byggje ein såkalla næringspark. I år 2001 etablerte det danske selskapet Berentsen Tekstilservice eit større vaskeri i dei gamle fabrikklokala i Vadheim.

Les også:

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). 

Publisert digitalt etter avtale med NRK 2014.

Artiklane i fylkeleksikonet blir dessverre sjeldan oppdaterte, grunna manglande ekstern finansiering etter at Allkunne tok over artiklane frå NRK. Meld gjerne frå om feil eller manglar til post(a)allkunne.no.


Sist oppdatert: 03.09.2010