Del av Eggjasteinen
Del av Eggjasteinen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Eggjasteinen

Eggjasteinen. Detalj av steinen med hestefiguren og noen av de omkring 200 runene som er risset inn i steinen. Historisk Museum, Bergen.

Av /KF-arkiv ※.

Eggjasteinen er en runestein funnet på gården Eggja i Sogndal i Sogn og Fjordane. Steinen ble funnet i 1917 som overligger til en mannsgrav under flat mark og med fattigslig gravgods. Den vel en og en halv meter lange hellen befinner seg nå i De kulturhistoriske samlinger ved Bergen Museum.

Innskriften

Innskriften er den lengste av de eldre innskrifter og rommer henimot 200 runer, fordelt på to langlinjer og en kortlinje. Hellens dyrefigur, «hestefiguren», graven og selve innskriften med sine eldre runer, overgangsruner og yngre språkformer tyder på at den kan dateres til 600-tallet.

Deler av innskriften er forståelige, andre partier lar seg ikke føye inn i en rimelig, fornuftig sammenheng fordi disse partier er så nedslitt og avskallet at runene neppe kan leses. Man vet heller ikke om «hestefiguren» har sammenheng med teksten. Innskriften synes å ha hatt magisk-rituelt innhold. Runene er ristet på hellens underside og vel slik bestemt for de dødes verden.

Tydningsforslag

Det har vokst frem en hel litteratur om Eggja-innskriften, og tydningsforslagene er mange. Her er ett av dem:

1. (nederste linje, leses vanligvis først): Ikke er (stedet, steinen) søkt av sol og ikke er steinen skåret med (jern)kniv.

Ikke skal noen mann blottlegge den mens måneneet rinner.

Ikke skal forvillede menn legge den bort (fjerne den).

2. (øverste linje): Denne (steinen) stenket mannen (runemesteren) med liksjø (kjenning for «blod»), skavet med den (liksjøen) keipene i den bæretrette hun (båt). Som hvem kom hærguden (Odin?) på den (hunen, båten) hit til goternes (menneskenes) land?

Som fisken, svømmende ut av redsels(?)elven, som fuglen ... galende.

3. (kortlinjen): Vern mot ugjerningsmannen (?)

Dette er bare ett av mange tydningsforslag og bør selvsagt leses med forbehold.

Del av innskrifta på Eggjasteinen
Del av innskrifta på Eggjasteinen
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Versemål

Versemålet er det felles gammelgermanske; to kortlinjer (= en langlinje) med to trykktunge stavelser og et ubestemt antall lettere stavelser i hver kortlinje, og de to kortlinjene sammenholdt med bokstavrim.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grønvik, Ottar: Runene på Eggjasteinen, 1985, isbn 82-00-07426-9
  • Herschend, Frands: Mellan tal och skrift: Essäer om runinskrifter, 2009, Uppsala.

Kommentarer (3)

skrev Steinar Kristian Skailand

Dr. Philos Kjell Aartun har løst innskriftene.Innskriftene er beskrevet på sidene 244-253 i"Mehrsprachige altsemitische Kultinschriften"som ble utgitt av Harrassowitz Verlag i 2011.(ISBN 978-3-447-06574-0).

svarte Frans-Arne Stylegar

Det finnes flere litt divergerende tolkninger av innskriften på Eggjasteinen, uten at man kan påstå at den er "løst". Men Aartun er nokså alene blant forskerne om å mene at denne og andre nordiske runeinnskrifter er skrevet med et semittisk språk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg