Hopp til innhold
X
Innhald

Fylkets første meieri i Vik

Hove Meieri var eitt  av dei to første meieria i fylket, bygt i 1874. Ukjend fotograf. Eigar: Vik lokalhistoriske arkiv.

Hove Meieri var eitt av dei to første meieria i fylket, bygt i 1874. Ukjend fotograf. Eigar: Vik lokalhistoriske arkiv.

I 1871 gjorde Nordre Bergenhus Amts Landhusholdningsselskab vedtak om å yte økonomisk støtte til bygging av meieri kringom i bygdene. Selskapet var skipa 1857 og var forløparen til Sogn og Fjordane Landbruksselskap, skipa 1919.

I 1874 vart det med slike tilskot reist to meieri. Eitt kom på Hafslo, og det andre var Hove Meieri i Vik. Det var sersjant Anders Sjurson Fedje frå Feios, som hadde kjøpt gard på Nummedal, som gjorde opptaket til det første meieriet. Hove-meieriet heldt til ei eit to-etasjes hus som vart kalla «Kvitastova».

Dotter til Anders, Ingeborg Fedje, hadde fått opplæring i Østfold og vart tilsett som meierske. Men i 1875 braut Fedje opp og reiste til Amerika, og det vesle meieriet på Hove vart lagt ned.

Ein ny freistnad på å starte meieri i Vik i 1881 førte ikkje fram, og heller ikkje eit privat smørmeieri i 1892 greidde seg særleg lenge.

Les meir om meierihistoria i Vik.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 19.07.2011