Hopp til innhold
X
Innhald

Jostedalsbreen truga av kraftutbygging

Styggevatnet er regulert. Her er Andy Cullen i kajakk på vatnet. Nedtapping av vatnet fører til at brefronten på Austedalsbreen blir 40 meter høg. Foto frå TV-reportasje: Torje Bjellaas, NRK.

Styggevatnet er regulert. Her er Andy Cullen i kajakk på vatnet. Nedtapping av vatnet fører til at brefronten på Austedalsbreen blir 40 meter høg. Foto frå TV-reportasje: Torje Bjellaas, NRK.

Særleg på 1970- og 1980-talet vart Jostedalsbreen og landskapet ikring utsett for eit sterkt press for kraftutbygging.

Det mest omfattande ville ha ført til oppsamling av dei fleste vassdraga i Stryn og Loen i eit takrenneprosjekt ned mot store kraftstasjonar i Loen. På Jostedals-sida var det m.a. på tale å demme ned Fåbergstølgrandane i eit stort vassmagasin.

Etter fleire rundar vart det store takrenneprosjektet i Stryn droppa. Seinare vart også den delen av prosjektet som gjaldt Breheimen og Strynevassdraget trekt teken ut av planane og verna.

Breheimen nasjonalpark

I august 2009 vart eit areal på 1691 kvadratkilometer i Sogn og Fjordane og Oppland skipa som Breheimen nasjonalpark, og rundt denne eit stort landskapsvernområde.

Jostedals-utbygginga

Jostedals-vassdraget vart derimot regulert av Statkraft på 1980-talet, men etter ein sterkt moderert plan samanlikna den opphavelege.

Les meir om: Jostedalsbreen

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 31.03.2011