Hopp til innhold
X
Innhald

Knagenhjelm i Solund

Losna. Foto: Magne Hamre.

Losna. Foto: Magne Hamre.

Mykje av ytre Sogn tilhøyrde på 1700-talet Knagenhjelm-slekta frå Kaupanger Hovedgård. Slik var det også i Solund.

På 1600-talet slo lagmann Hans Hansen i Bergen under seg store deler av Losnagodset i Ytre Sogn (sjå Hovudsetet for Losnaslekta i Hyllestad? og Losna-ætta). Han vart adla i 1675, og fekk namnet Lillienskiold. Han hadde då skaffa seg kontroll over eigedomane til Munkeliv Kloster og dermed også to tredjepartar av Utvær skipreide. Det vil i praksis seie kontroll over omlag halvparten av det som i dag er Solund kommune.

Svigersonen overtok

Svigersonen oberst Bendix V. Hatten overtok eigedomane, og hans svigerson igjen Ivar V. Ahn i 1692. I 1710 kjøpte lagmann Knagenhjelm. Embets-slektene Daae (sjå Historia i Vik) og Segelcke vart ved inngifte i Knagenhjelm-slekta også eigarar av bruk i Solund. Det same vart Heiberg-slekta på Kaupanger (sjå Historia i Sogndal). Ingen av desse ser ut til å ha busett seg i Solund, men levde av bygselinntekter frå gardar og lakseverpe.

Riksmannsslekta Busch var store landeigarar i ytre Solund på 1600- og 1700-talet.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). 

Publisert digitalt etter avtale med NRK 2014.

Artiklane i fylkeleksikonet blir dessverre sjeldan oppdaterte, grunna manglande ekstern finansiering etter at Allkunne tok over artiklane frå NRK. Meld gjerne frå om feil eller manglar til post(a)allkunne.no.


Sist oppdatert: 30.06.2010