Kroken
Kroken gård med husstellskolen. Foto fra 1930-årene.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kroken er en gammel storgård og tidligere adelig setegård i Luster kommune, ved fylkesvei 331 på østsiden av Lusterfjorden omkring 8 km (i luftlinje) sørøst for kommunesenteret Gaupne.

Faktaboks

Etymologi

bestemt form av krok

Også kjent som

Kroken Ytre; Krogen

Kroken er første gang omtalt i 1298, da gården tilhørte ridderen Alf Basseson. På midten av 1300-tallet tilhørte den kong Hkåkon 5 Magnussons dattersønn, ridderen Sigurd Havtoresson av Sudreimsætten. I begynnelsen av 1500-tallet kom gården i adelsslekten Kruckows eie og gikk etter to generasjoner gjennom giftermål over til adelsslekten Theiste. Etter flere eierskifter på 1600- og 1700-tallet tilfalt den i 1764 ved makeskifte en gren av slekten Munthe. Kroken var i denne slektens eie til 1884, da husmannsplassene ble fraskilt og hovedbølet solgt til kirkesanger Mons Johannessen Kinsedal, som tok gårdsnavnet Kroken som slektsnavn. Gården har siden tilhørt hans etterslekt.

Munthehuset, den gamle hovedbygningen på Kroken, er en stor panelt trebygning med halvvalmet tak og barfrølignende tilbygg på begge langsider (med søyleprydet utgangsparti på hagesiden), oppført i 1790-årene for Hartvig Kaas Munthe, om- og påbygd til 2 ½ etasjer for hans sønn, historikeren og kartografen, kaptein Gerhard Munthe i 1846. Av det gamle interiøret er det bevart en rekke veggmalerier.

Munthe var også kunstnerisk anlagt, og han inviterte mange av sine kunstnervenner (blant andre malerne J.C. Dahl, Johannes Flintoe, J.F. Eckersberg, Adolph Tidemand og Hans Gude, foruten lærerkollegaen, slottsarkitekt H.D.F. Linstow) til slektsgården i Sogn; etter at han flyttet dit i 1841, besøkte også språkforskeren Ivar Aasen, den kusntnerisk begavede nevøen Gerhard Munthe, forfatterniesen Margrethe Munthe og kongene Karl 4 og Oscar 2 Kroken.

Huset rommet i årene 1897–1957 den første amtsskolen i Sogn og Fjordane, en husmorskole som i 1957 flyttet til Hafslo. Bygningen ble i 1996 overtatt av Stiftelsen Munthehuset, og den ble restaurert i forbindelse med kulturminneåret 1997. Siden har stedet vært drevet dels som kunstnersenter, dels som selskapslokale og overnattingssted med kulturhistoriske omvisninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg