Hopp til innhold
X
Innhald

Sjukehusplanar i Sogndal i 1964

Sogndal var nær ved å få sjukehus på 1960-talet. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Sogndal var nær ved å få sjukehus på 1960-talet. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Begge dei kombinerte distrikts- og fylkeslegane Ludvig Trædal og H. J. Blaauw kom i si tenestetid opp i harde stridar om lokalisering av nye sjukehus i fylket.

Trædal la seg ut med indresogningane då han i mellomkrigstida støtta sjukehusplanar i Høyanger i staden for nytt Sogne-sjukehus på Leikanger. Blaauw opna som leiar i eit utval for det som etter kvart skulle utvikle seg til den bitre sjukehusstriden kring 1970. Han vart i 1963 leiar i eit fylkeskommunal nemnd som i 1964 gjekk inn for utbygging av lokalsjukehusa i Høyanger, Florø og Nordfjordeid, og nytt sjukehus for indre Sogn i Sogndal.

Sjukehusstriden 1967–1972

Det politiske miljøet og fleirtalet i fylkestinget var på god veg til å få dette desentraliserte mønsteret gjenomført, då Rolf Hegbom tok over som fylkeslege i 1966. Med helsedirektør Karl Evang som sterk medspelar, fekk Hegbom stoppa lokalsjukehusplanen og lansert planen om sentralsjukehus for fylket i Førde.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 31.08.2011