Hopp til innhold
X
Innhald

Storgardane på Nordfjordeid

Denne teikninga av Nordfjordeid er datert 1871. Området til venstre for kyrkja er storgarden Myklebust.

Denne teikninga av Nordfjordeid er datert 1871. Området til venstre for kyrkja er storgarden Myklebust.

Strandstaden Nordfjordeid var i gamal tid dominert av storgardane Myklebust og Gjerde og folket som budde der – særleg av folket på Gjerde. Her ligg framleis det store herskapshuset, løe og husanlegg midt i sentrum av Nordfjordeid slik det gjorde for kring 200 år sidan. Det freda hovudhuset er bygd i 1790 . På Gjerde budde det folk frå rike slekter som har prega mykje av handel og utvikling i Nordfjord heilt fram til 1900-talet.

Myklebust - den eldste storgarden

I dei eldste tider var Myklebust ein av dei største gardane i fylket. Nokre av dei rikaste fornfunn som er gjort på Vestlandet, vart gjorde på den tidlegare storgarden på 1840-talet.

Storgarden Gjerde

Storgarden Gjerde omfatta langt fram på 1900-talet dei mest sentrale områda frå Eidsfjorden og austover dalen mot Langeland. Ingen storgard i Nordfjord har gjennom eigarskap og andre tilhøve vorte så sterkt knytt til kjende handels- og embetsslekter elles i fylket som nettopp Gjerde.

Garden Osnes var eksersisplass

Garden Osnes, som ligg på Nordsida av Eidselva frå elvemunningen og austover, vart kjøpt som sjefsgard i 1792.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 14.02.2011