Hopp til innhold
X
Innhald

Askvoll sterkt befesta

Slike kanonar var plasserte på Eimind. Biletet er frå Hjeltefjorden.<br> Foto: Kystartilleriet, frå boka Fronten er kysten!

Slike kanonar var plasserte på Eimind. Biletet er frå Hjeltefjorden.
Foto: Kystartilleriet, frå boka Fronten er kysten!

Området kring Askvoll vart etter kvart eit av dei sterkast befesta kystområda i Sogn og Fjordane: Frå Kinn til Nordre Solund vart det lagt eit samanhengande minebelte, og på Flokeneset og Eimind vart det bygt store kystfort med sterke kanonar.

Sjølve Askvoll hamn var sikra med to 75 mm kanoner som seinare vart flytta til Hyllestad. På sørsida av Vilnesfjorden låg det store festningar på Lammetun og Fureneset (sjå: Krigshistoria i Fjaler) som skulle sikre innløpet til Dalsfjorden.

I sjølve Askvoll var det eigen «Hafenkapitän» - hamnekaptein og sette i gang ei stor utbygging av kaia. Dei tyske soldatane tok både gamleheimen og kommunehuset i bruk som soldatbrakker. Også på Herland låg det ein tysk vaktstyrke.

Kart over festningen på Eimind. Frå boka Fronten er kysten!

Kart over festningen på Eimind. Frå boka Fronten er kysten!

Kart over festningen på Flokenes. Frå boka Fronten er kysten!

Kart over festningen på Flokenes. Frå boka Fronten er kysten!

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 24.06.2010