Hopp til innhold
X
Innhald

Leikanger under krigsutbrotet

Mineleggjaren Gorm kom til Leikanger 12. april 1940.

Mineleggjaren Gorm kom til Leikanger 12. april 1940.

I alt 79 menn frå Leikanger vart mobiliserte ved krigsutbrotet den 9. april og sende til samleleiren på Voss. Derifrå vart om lag 1.400 soldatar frå Sogn og Fjordane sende til kampane i Valdres etter ordre frå øvstkommanderande i Noreg, general Otto Ruge.

Sidan Bergen vart hærsett invasjonsnatta til 9. april, fekk fylkesmann i Sogn og Fjordane, Hans Seip, fullmakt til å leie den sivile administrasjonen i den delen av Hordaland som ikkje var på tyske hender. Han nemnde opp politimeisteren i Hardanger til å ta seg av dette.

Tre dagar etter det tyske overfallet på Noreg 9. april 1940 la den norske mineleggjaren «Gorm» til ved kaia på Leikanger for å verte reparert. Den gjekk vidare til Vangsnes, der ei av kanonane ombord vart demontert og plassert i ei stilling ved Fridtjofstatuen. Sjå også: Bombinga i Esefjorden.

Leikanger Sjukepleieforening innreia sjukestove i bedehuset for å ta imot såra norske soldatar.

Les meir om krigshistoria i Leikanger

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 09.08.2011