Hopp til innhold
X
Innhald

Lensmannen knuste robåtar

Robåtane i Aurland vart knuset av lensmannen.

Robåtane i Aurland vart knuset av lensmannen.

I forvirringa dei første dagane etter krigsutbrotet, fekk lensmannen i Aurland ordre om å knuse alle robåtar i Flåm og Aurland.

Truleg såg norske militære føre seg ein heil flåte med sogne-robåtar stemnde ut fjorden frå Flåm - fullasta med tyskarar som skulle invadere landsdelen!

Men sjølv om bakgrunnen for ordren verkar absurd, vart den likevel utført av den lokale lensmannen, som knuste kvar robåt langs strendene! Men i Undredal var det folk som tykte det var for ille å knuse gode båtar, og søkkte dei heller ned, slik at dei kunne bergast seinare. Ein robåt vart dregen fram i dalen og gøymt der.

På høgdegarden Nedbergo fekk dei lov å ha robåt fordi kona på garden venta barn, og det var naudsynt å ha robåt når jordmora skulle hentast. Men årane måtte dei gøyme godt i ei ur langt unna båten.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 07.06.2011