Faktaboks

Lars Barmen
Født
3. februar 1963, Selje kommune, Sogn og Fjordane
Lars Barmen
Lars Barmen diskuterer med en kollaga under presentasjon av Barmens viner og olivenolje i 2008.
Lars Barmen
Lisens: CC BY SA 3.0

Lars Barmen er en norsk kokk som har blitt kjent gjennom flere TV-programmer, blant annet BarmenyNRK og kjendis-realityshowet 71° Nord på TVNorge.

Bakgrunn og utdanning

Han er født på Barmøya i tidligere Sogn og Fjordane. Barmen begynte tidlig å jobbe på Selje Hotell og ble interessert i matlaging. Etter kokkeutdanning i Åndalsnes hadde han læretiden ved Alexandra Hotell i Molde 1979–1981.

Kokk

Barmen jobbet som kokk ved Parken Hotell i Ålesund i to år, før han var ansatt på Bagatelle 1984–1989; de siste fire årene som souschef under Eyvind Hellstrøm. Deretter var han kjøkkensjef på Restaurant Kastanjen i Bygdøy allé 1989–1991.

I to år fra 1991 var han kjøkkensjef på Gastronomisk Institutt i Stavanger før han arbeidet som frilanser ved ulike restauranter i Asia, der han også var med å bygge opp et turistresort.

Som kjøkkensjef på Lipp 1995–1997 skapte han en svært ettertraktet restaurant. Restauranten var et eksklusivt spisested, eid og drevet av Hotel Continental. Barmen lærte opp personalet til å bruke hele råvaren slik at ingenting gikk til spille – lenge før det ble praksis blant gourmetkokker og en kvalitet som verdsettes av Michelinguiden.

Barmen var på Det norske kokkelandslaget i tolv år fra 1988, og lagene hentet hjem gull og sølv i OL og gull og sølv i Chicago.

Bøker og media

Han tok over i NRK etter kokkenes «gudmor», Ingrid Espelid Hovig. Hans Barmeny gikk på NRK 1997–2001. Om programmet sa Barmen selv at «Ingrid Espelid Hovig la vekt på det pedagogiske og oppdragende i sine programmer, jeg vil formidle opplevelse og matglede».

Han har gitt ut ni bøker, blant andre Norsk mat med ny vri fra 2009, og er medforfatter av andre utgivelser. Barmen har også vært kokk for radioprogrammet Nitimen på NRK.

I dag er Barmen ansatt i Jacobs, der han utvikler kvalitetsprodukter som selges i gode matvareforretninger i hele Norge. Han har også drevet kurs for amatørkokker i en årrekke.

Utmerkelser

  • Utnevnt til Årets kjøkkensjef 1997 av Norske Kokkers Landsforening.
  • Kokk for radioprogrammet Nitimen på NRK P1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg