Hopp til innhold
X
Innhald

Den indre Sjømannsmisjon

Ideen til ein eigen misjon for fiskarar og sjøfolk i norsk kystfart vart fødd under vårsildfiska på Vestlandet.

Dette fisket hadde midt på 1800-talet senter på Sunnfjord-kysten. Jakteskipperane Tollef Onarheim frå Tysnes og Jakob Fjærestad frå Os vende seg i 1879 til Bergen Indremisjonsforening og bad den ta opp misjonsarbeid mellom sildefiskarane. Året etter var ein annan jakteskipper som dreiv føring og salting av sild, Amund Jøssendal frå Hardanger, i gang som emissær mellom vårsildfiskarane.

Den indre Sjømannsmisjon vart formelt skipa i 1880 og har særleg markert seg i sosialt arbeid for fiskarar og sjøfolk i innanriksfart. I alt har dette misjonslaget bygd 14 fiskar- og sjømannsheimar langs kysten. Desse ber alle namnet «Havly».

Den første fiskarheimen vart bygd i Vadsø i 1893. I Sogn og Fjordane er Den indre Sjømannsmisjon best kjent for misjonsskipa «Elieser» som m.a. var fast stasjonerte i Måløy og Florø i dei store sildeåra på 1950-talet. Her fungerte «Elieser» også som sjukestove. Utanom sesongane vart «Elieser»-skipa nytta som flytande «bedehus» på forkynningsturnéar til fjord- og kystbygder.

I Måløy hadde Den indre Sjømannsmisjon avdelingskontor i bedehuskjellaren fram til kontoret vart lagt ned i 2005. Dei siste driftsåra dreiv Måløy-kontoret velferdsarbeid for russiske fiskarar som vitja hamna.

Bedehuset i Måløy der Den indre Sjømannsmisjonen hadde kontor. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Bedehuset i Måløy der Den indre Sjømannsmisjonen hadde kontor. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 09.02.2015