Hopp til innhold
X
Innhald

Kjølsdalen kyrkje

Kjølsdalen kyrkje under bygging i 1939. Ukjend fotograf. © Fylkesarkivet.

Kjølsdalen kyrkje under bygging i 1939. Ukjend fotograf. © Fylkesarkivet.

Kjølsdalen kyrkje i 2006. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Kjølsdalen kyrkje i 2006. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Kjølsdalen kyrkje vart bygd i 1940. Arkitekt var Fr. Crawford-Jensen. Altartavla er måla av Jørgen Stene. Kyrkja vart sterkt skadd under nyttårsorkanen i 1992, då kyrkjeskipet vart pressa skeivt slik at det stod som ein boge mot eine sida. Etter denne hendinga vart kyrkja reparert og forsterka med ståldragarar på langsidene for å sikre at ikkje noko liknande skulle hende seinare.

Kyrkjestriden mellom Davik og Haus

Ole Abrahamson Haus frå Haus var den første ordførar frå bondestanden i Davik kommune då han vart vald til ordførar i 1872. Han kom frå Oppheim i Loen, og vart gift til Haus i 1856. Han sat i kommunestyret frå 1862 til 1867 og 1890 - 1893, av desse fire år som varordførar og fem år som ordførar.

I tillegg til å få skipa dampskipskai og postopneri på Haus, gjorde Ole A. Haus det til si livsoppgåve i kommunepolitikken å få flytta hovudkyrkja i prestegjeldet og prestegarden frå Davik på sørsida til Haus på nordsida av fjorden. Aksjonen skapte stor strid og mykje vondt blod i mange år i gamle Davik kommune, men Haus vann ikkje fram med flytteprosjektet.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 31.01.2011