Hopp til innhold
X
Innhald

Handspikja

Den eldste og beste ferdslevegen mellom Jostedalen og Ottadalen går over Handspikja. Her har det frå gamal tid vore kløvveg og drifteveg.

På vestsida går ferdslevegen frå Fåbergstølen/ Øyasetra, over skaret i Handspikja til Sotaseter ved Liavatnet på austsida.

Ved fleire høve har det vore aktuelt å nytte denne lina til moderne ferdsle: På 1920-talet vart det arbeidd for at «stamjernbanen» mellom Bergen og Trondheim skulle gå etter lina Flåm-Sogndal-Jostedal-Handspikja-Skjåk.

Seinare har det - særleg frå Jostedals-sida - vorte arbeidd aktivt for å få bygt veg over Handspikja - sist i samband med den store kraftutbygginga i Jostedals-vassdraget på 1970- og 1980-talet.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 13.05.2008