Hopp til innhold
X
Innhald

Tidleg ute med rikstelefon

Kaupanger Hovedgård var mellom dei første telefonabonnentane. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Kaupanger Hovedgård var mellom dei første telefonabonnentane. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Kaupanger, Amla og Sogndalsfjøra fekk rikstelefon i 1896 , og lina vart opna heilt fram til den nye turistmetropolen Balestrand året etter.

Der var det mange utanlandske gjestar, både kongelege og rike forretningsfolk på ferie, desse kravde telegraf- og telefonsamband til heimlandet.

På den første rikstelefonlina som vart bygd vestetter frå Lærdal mot Balestrand, finn vi fylgjande lokale abonnentar: Heiberg og Knagenhjelm i Kaupanger - og forutan Danielsens Hotell, var også folk med etternamna Lem, Schøyen, Jenssen og Andersen abonnentar i Sogndalsfjæra - d.v.s. embetsmenn og kjøpmenn.

Kaupanger og Amla vart automatiserte i 1978 og knytte til fjernvalnettet same året. Sogndal vart automatisert i 1978 og knytt til fjernvalnettet i 1981.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 19.08.2011