Hopp til innhold
X
Innhald

Vegar i Selje

Vegen til Hoddevik. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Vegen til Hoddevik. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Tjodvegen over Dragseidet

Dei to eldste offentlege vegane i Sogn og Fjordane er vegen over Dragseidet i Selje og vegen frå Lærdal til Valdres over Filefjell.

Mannseidet og vegsambandet med omverda

I rota på den to mil lange Stadhalvøya ligg Mannseidet - 240 meter over havet. I dansketida var det Mannseidet som vart nytta som fjellovergang når embetsmenn og geistlege ferdast langs kysten.

Vegplanar Selje-Bryggja

Då garden Eide inst i Moldefjorden vart postopneri for poststamruta langs kysten i 1823, vart det i tilleg til postruta over Mannseidet også skipa ei sidegrein for posten frå Eide og innover til embetsgardane i Nordfjord.

Køyreveg til Åheim

Men sambandet mot Åheim og den nye vegen mot Nordfjord over Maurstadeidet tok det lang tid å fullføre.

Strid om veg over Sandvikseidet

Vegen over Sandvikseidet har ei største høgd på 265 meter over havet. Vegen vart opna i 1901, men kom første gong på tale i 1861, og då som eit alternativ til ein skikkeleg køyreveg over Mannseidet.

Ein buss på veg frå Leikanger mot Selje. I fjellsida i bakgrunnen ser vi vegen som fører til bygdene på ytre Stadlandet. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Ein buss på veg frå Leikanger mot Selje. I fjellsida i bakgrunnen ser vi vegen som fører til bygdene på ytre Stadlandet. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Vegane på ytre Stadlandet

Veg gjennom Morkadalen mellom Leikanger og til Ferstad og Ervik på Ytre Stadlandet var ferdig i 1876.

Veg til Liset og Skårbø

vart bygd fram til Liset i 1959 og til Skårbø i 1976.

Ny riksveg utan fjellkryssing i 1966

I 1966 vart vegen mellom Almenning i Vågsøy og Selje opna.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 16.04.2010