Hopp til innhold
X
Innhald

Vegsambandet Vadheim-Sunnfjord

Ei av bruene på Den Trondhjemske Postvei i Ytredalen. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Ei av bruene på Den Trondhjemske Postvei i Ytredalen. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Frå 1785 til 1837 var Den Trondhjemske Postvei den viktigaste sambandsåra nord-sør i Sogn og Fjordane. I Ytre Sogn gjekk den etter lina Eivindvik-Rutledal. Leirvik og over til Flekke i Fjaler.

Dette linevalet sigra i si tid over Vadheimslina etter iherdig lobbyverksemd frå offiserar og andre embetsmenn som budde i Fjaler og Hyllestad. Men «sigeren» var kortvarig: Den klårt beste og kortaste lina gjekk Vadheim-Førde. Arbeidet med utbetring av den gamle vegen gjennom Ytredalen starta kring 1800, og i 1837 vart ny køyreveg Vadheim-Sande-Førde opna. 15 år seinare vert den omtala som ein av dei «meest befarne Veie» i fylket.

Den Trondhjemske Postvei lengre vest vart offisielt nedlagt i 1867. Vegen Vadheim-Førde vart i perioden 1895 til 1906 utvida til fire meters breidde.

Ei av dei gamle steinbruene frå den første vegen i Ytredalen er restaurert og kan sjåast frå E39.

E39 gjennom Ytredalen. Foto: Ottar Starheim, NRK.

E39 gjennom Ytredalen. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 31.08.2010