Hopp til innhold
X
Innhald

Audhild Vikens Vevstove

Audhild Vikens Vevstove på Skei. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Audhild Vikens Vevstove på Skei. Foto: Ottar Starheim, NRK.

Audhild Vikens Vevstove på Skei vart grunnlagt i 1947 av Audhild Viken. I dag har firmaet vakse til ei av dei store butikkjedene i landet for husflidsprodukt og gåver.

Audhild Viken. Privat foto.

Audhild Viken. Privat foto.

Dei første åra hadde ho fire personar i arbeid med veving av åkle, løparar og andre tekstilar i tradisjonell husflid. Den første tida vart mykje omsett gjennom hotell i landsdelen, men frå 1962 starta ho torghandel på Skei i turistsesongen. Frå 1970 fekk Audhild Viken fast utsal på Skei.

Butikkar over heile Sør-Noreg

Sonen Hallvard Viken var med og bygde opp verksemda på 1960-1970-talet, og tok over frå 1985. Sidan har han bygd ut hovudavdelinga på Skei m.a. med kafeteria og ”julebutikk” i det gamle skulehuset som han kjøpte. Butikken på Skei vert årleg vitja av over 100.000 personar. I landet elles har Viken starta avdelingar i Geiranger, Dombås, Stavanger, Tromsø, to i Førde, tre i Oslo og sju avdelingar i Bergen. I 2014 hadde selskapet til saman 22 butikkar rundt om i landet.

Audhild Vikens Vevstove AS og dei andre selskapa som Viken-familien med ekteparet Hallvard og Eli og sønene Harald og Audun kontrollerer, sysselset kring 150 tilsette i sommarsesongen. Dei hadde i 2012 ei samla omsetning på 128 millionar kroner.

Stort lager på Skei

I 2010 opna Audhild Vikens Vevstove AS ein stor lagerbygning på Skei. På 1000 kvadratmeter skal varene til alle dei 17 Viken-butikkane lagrast. I tillegg blir ein del av arealet leigd ut til to entreprenørar.

Hallvard Viken er også deleigar i Skei Hotell.

Audhild Viken-butikken i Førde. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Audhild Viken-butikken i Førde. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Les meir om:

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). 

Publisert digitalt etter avtale med NRK 2014.

Artiklane i fylkeleksikonet blir dessverre sjeldan oppdaterte, grunna manglande ekstern finansiering etter at Allkunne tok over artiklane frå NRK. Meld gjerne frå om feil eller manglar til post(a)allkunne.no.


Sist oppdatert: 23.04.2014