Hopp til innhold
X
Innhald

Bergensmeieriet og Lerum inn i Drægni

Den tidlegare Drægni-fabrikken på 1990-talet, etter at Lerum hadde overteke. © Lerum AS.

Den tidlegare Drægni-fabrikken på 1990-talet, etter at Lerum hadde overteke. © Lerum AS.

På 1970-talet gjekk norsk konservesindustri inn i vanskelege tider. Difor starta eit arbeid for å samle saft- og syltetøyprodusentane på Vestlandet i eitt selskap.

Bergensmeieriet med den nye direktøren Tor Gjedrem, stod sentralt i dette arbeidet. Prosessen vart påskunda av Distriktenes Utbyggingsfond, som ynskte ein konsentrasjon i norsk konservesindustri - både for fiske- og landbruksprodukt.

Ville ha storkonsern

I denne prosessen høvde direktør Gjedrem sin forretningside som hand i hanske:

- Dersom Bergensmeieriet kan tene pengar på å produsere og distribuere mjølkeprodukt, så kan vi også tene pengar på å produsere og distribuere produkt av både fisk, kjøt, frukt, bær og grønsaker, sa Gjedrem. Han tok sikte på å byggje Bergensmeieriet opp til eit av Noregs største konsern for matproduksjon og - distribusjon.

Tre resultat

I Sogn og Fjordane fekk desse tankane tre konkrete resultat: - Bergensmeieriet sitt meierianlegg i Askvoll vart lagt ned i 1974, og i bygninga starta selskapet fiskematproduksjon og lakserøykeri. Det gjekk dårleg, og Askvoll-fabrikken vart lagt ned i 1979.

I 1978 vart Drægni Fabrikker på Hermansverk slegen saman - med Bergensmeieriet under selskapsnamnet Bergens & Drægni Produkter AS. Det vart også gjort freistnader på å få Lerum med i eit felles konsern som skulle heite Vest Konserv, men Lerum avslo.

- I 1979 bygde Bergens & Drægni Produkter AS ein stor konservesfabrikk på Lærdalsøyri og gjorde avtale med eit stort tal bønder i Sogn og kontraktsdyrking av grønsaker. Men Lærdals-fabrikken gjekk konkurs etter to års drift, og Forbrukarsamyrkjet sitt konservesselskap «Røra» tok over - sjå: Bergen & Drægni Produkter AS.

Lerum overtek på Hermansverk

I 1982 gjekk også Bergens & Drægni Produkter AS konkurs, og Lerum kjøpte anlegget på Hermansverk for 3,2 millionar kroner.

Les også om:

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 02.08.2017