Hopp til innhold
X
Innhald

Tollvesenet

Florø var tollstad frå 1862 til 2004. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Florø var tollstad frå 1862 til 2004. Foto: Kjell Arvid Stølen, NRK.

Den første tollstasjonen i Sogn og Fjordane vart skipa i Florø i 1862 - to år etter at Florø hadde fått status som ladested.

Florø Tollsted sorterte administrativt under tollkontoret i Bergen, og Florøkontoret hadde ansvaret for tolltenesta frå og med ytste pynten på Stad i nord til og med Solund i sør.

Tollstad i Måløy

I 1960 vart Måløy utskilt som eigen tollstad, med ansvar for tollteneste frå og med Bremanger i sør og resten av Nordfjord. Ei tid var det eigne tolltenestemenn stasjonert i Årdal og Svelgen, men desse lokale ordningane vart avvikla etter nokre år.

Lagt ned i 2004

I 2004 var Florø tollstad lagt ned. Siste styrar av tollstaden var Merete Stadheim som gjekk over i stilling som flyplassjef for lufthamnane i Florø og på Bringeland.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 09.02.2015