Hopp til innhold
X
Innhald

Laksefiskarane organiserte seg tidleg

Karl Vadøy i døra til sjøbua si i Smørhamn i Bremanger med ein rusk av ein laks. Ukjend fotograf. Eigar: Hildegunn Nilsen Andal/Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.

Karl Vadøy i døra til sjøbua si i Smørhamn i Bremanger med ein rusk av ein laks. Ukjend fotograf. Eigar: Hildegunn Nilsen Andal/Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mellom dei utøvande fiskarane i Sogn og Fjordane ser det ut til at det var sjølaksefiskarane som først såg nytta i å skipe eigne interesseorganisasjonar.

Grunnen var den nye Lakselova som vart vedteken i 1891, og som innførte vekefreding på laksefisket med not frå fredag kveld til måndag kveld. Dette skapte mykje harme: I 1892 samla 2000 laksefiskarar seg til eit protestmøte i Bergen. Vestlandske Laxefiskerforening vart skipa med 550 medlemer, og langs heile Vestlandskysten vart det skipa lokallag. Eitt av desse vart skipa på Stadlandet i 1894.

Sogn og Fjordane Grunneigar- og sjølaksefiskelag vart skipa i 1941, og dette lokallaget gjorde opptaket til skiping av Noregs Grunneigar- og Sjølaksefiskarlag i 1946.

Kjelder

Kjeldeliste til Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane 

Artikkelen er basert på NRKs Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane (2001–2014). Publisert digitalt etter avtale med NRK i 2014. 

I 2021 tek Vestland fylkeskommune ved Fylkesarkivet over innhaldet i Fylkesleksikon for Sogn og FjordaneDette innhaldet blir derfor ikkje lenger oppdatert på allkunne.no. Feil eller manglar som blir melde inn til post(a)allkunne.no, blir registrerte og overleverte til denye eigaren 

Les meir om overtakinga av Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane. 


Sist oppdatert: 09.02.2015