Røde bok
Av .

Røde bok, eller Biskop Øysteins jordebok, er den største av de norske jordebøkene fra middelalderen. Boken er skrevet rundt 1390 av biskopen i Oslo bispedømme, Øystein Aslaksson. Røde bok inneholder et register over Oslo bispedømmes jordegods – gårdsbruk og annen jordeiendom.

Faktaboks

Også kjent som
Biskop Øysteins jordebok, Biskop Eysteins jordebok, Rødeboka, Raudeboka

Røde boks register inkluderer informasjon om jordegodset til både Oslo domkapittel, de to benediktinerklostrene Nonneseter i Oslo og Gimsøy utenfor Skien og for Olavsklosteret i Tunsberg, som hørte til Premonstratenserordenen. De klostrene og kongelige kapellene i Oslo bispedømme som lå utenfor lokalbispens jurisdiksjon, er derimot ikke med i jordeboken. Vi vet derfor mindre om disses jordegods.

Jordeboken fikk senere, angivelig i 1521, et rødt bind, derav navnet. Røde bok fikk snart betydning som bevismiddel i eiendomstvister. Det ble derfor tatt avskrifter mens originalen ble utlånt til den islandske håndskriftsamleren Árni Magnusson. Originalen havnet i den Arnamagnæanske Samling i København. Den ble tilbakelevert til Riksarkivet i Oslo i 1937. Røde bok er et av de aller viktigste kildeskrifter fra senmiddelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Eivind Gustav Hoel

Er det en lakune i Røde boken for Marstrand kirke under Elfarsýsla prófastdœmi? Jeg har ikke I følge svensk Wikipedia ble kirken grunnlagt av Harald Gille i 1138, så den burde vært med i RB, men jeg kan ikke finne den. Er dette kommentert av andre?

svarte Ida Scott

Hei!
Jeg kan heller ikke finne Marstrand kirke i Røde bok (versjonen som lenkes til under Eksterne lenker). På s. 519 (https://www.nb.no/nbsok/nb/1d20951abe8ee927e087a2c4806a9e60?index=2#119) kan vi lese at biskopen var i Ranrike og Elvesyssel i 1390, men Marstrand kirke nevnes ikke. Den er heller ikke med i oversikten over stedsnavn som finnes i siste bind av nevnte utgivelse. Hvorvidt det skyldes en lakune i teksten eller at kirken ikke var underlagt biskopen, kan jeg dessverre ikke svare på. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Eivind Gustav Hoel

Takk for svar! Er det noen grunn til å tro at kirken ikke var underlagt biskopen i Oslo? Den katolske kirken var og er jo sterkt sentralisert!

svarte Ida Scott

Marstrand kirke lå jo i området for Oslo bispedømme, men enkelte kirker var direkte underlagt kongen. Jeg tror heller ikke kirken Harald Gille skal ha bygget, er den samme som eksisterte på biskop Øysteins tid. Marstrand kirke på 1300-tallet er den samme som står i dag, og den skal ha vært kirken til en fransiskaner-kloster. Hvem kirken kan ha vært underlagt, blir mest spekulasjoner fra min side, er jeg redd. Mulig en av våre fagansvarlige har bedre svar! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Eivind Gustav Hoel

Ja, det er jo helt sikkert et nytt, eller utvidet kirkebygg siden Harald Gilles tid. Men jeg undres over at Røde boken, som var fra slutten av 1300-tallet, ikke har den med. Marstand er første gang nevnt i 1291 og 1293 i kommunikasjonen mellom pavekirken og den norske kirkeprovins. Synes urimelig at den ikke er en "vanlig" sognekirke innenfor den katolske kirken.
{{ Kilde bok | utgivelsesår = 1978 | tittel = Regesta Norvegica | isbn = 8270612693 | isbn = 8270612715 | isbn = 8254800391 | forlag = [s.n.] | url = http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2012091408105 | side = }}
Skal se om jeg finner noe slutten av 1300-tallet.
Ja, blir spennende å høre om en av deres fagansvarlige har bedre svar.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg