Fjerding er det same som ein firedel, og ordet blei tidlegare brukt for å angi ein einingsverdi som var ein firedel av ei større eining.

Volumeining

Som volumeining var den viktigaste tydinga av fjerding ei firedels korntønne, definert slik:

Fjerding blei òg brukt som prefiks for å danne eininga fjerdingkar, som var firedelen av ei skjeppe:

  • 1 fjerdingkar = ¼ skjeppe ≈ 4,34 liter

Lengdeeining

For å danne ei lengdeeining blei fjerding brukt som prefiks i fjerdingsveg, som er definert som ein firedel av ei gamal norsk mil:

Masseeining

Austlandet blei eitt skippund delt i fire fjerdingar, som igjen var delte i fem lispund.

  • 1 fjerding = ¼ skippund = 46,2925 kg

Areal

I mellomalderen var fjerding ei nemning på eit administrativt distrikt, men det har ikkje eksistert noko einskapleg, landsomfattande fjerdingsystem. Tydinga kunne difor variere frå stad til stad og over tid. På Vestlandet var fjerding ein firedel av eit fylke, medan ein fjerding på Island var ein firedel av heile landet.

På landsbygda blei nemninga ofte brukt for fjerdeparten av eit herad eller eit sokn. I norske byar var fjerding opphavleg det same som kvartal, men ei tid på 1700- og 1800-talet blei fjerding nytta som nemning på skulekrinsar.

Det finst fleire stadnamn i Noreg der fjerding inngår i namnet, til dømes desse:

  • Dalefjerdingen i Enebakk
  • Kirkefjerdingen i Eidsberg
  • Steinsfjerdingen i Hole

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar (2)

skreiv Torgeir Bygstad

I Gulatingslovens kristenrett brukes betegnelser som "fjerdingskirke", "åttingskirke" (og "herredskirke"), men jeg finner ingen artikler om dem på snl.no. Jeg ville være takknemlig om dere også kunne ha forklart disse begrepene og hvordan de forholder seg til hverandre. Var det for eksempel slik at alle disse kirketypene fantes i ett og samme fylke i middelalderen? Ellers takk for gode artikler!

svarte Knut Hofstad

Fjerding og åtting er navn på målenheter, men ble også brukt for å angi geografiske områder. Fylkene ble inndelt i fjerdinger («1/4 fylke»). Under Gulatings lagdømme fant man bygdeting som ble omtalt som åttingsting. Jeg har dessverre ikke detaljkunnskaper om dette fagområdet (har kun ansvar for målenheter), men det er nærliggende å tro at «fjerdingskirke» og «åttingskirke» ikke betyr noe annet enn en kirke som dekker et nærmere geografisk område som vi i dag kaller en sokn eller prestegjeld. Det er mulig at forfatteren av snl-artikkelen "Gulatingslova" kan gi et mer utfyllende svar.

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg