Faktaboks

François de Cuvilliés
d.e.
Uttale
kyviljˈe
Født
23. oktober 1695, Soignies, Hainaut (nå Belgia)
Død
14. april 1768, München, Kurfyrstedømmet Bayern (nå Tyskland)
Augustusburg
Augustusburg palass i Tyskland, tegnet av blant andre arkitekt François de Cuvilliés.
Av /SCANPIX.

François de Cuvilliés var en tysk arkitekt av vallonsk herkomst.

Han utdannet seg blant annet hos Blondel i Paris. I 1725 ble han utnevnt til hoffbyggmester i München, hvor han utviklet seg til å bli rokokkoens fremste representant. Han oppførte blant annet palasset Piosasque de Non (1726–1732), erkebiskoppalasset Palais Holnstein (1733–1737) og Amalienburg (1734–1739) i Nymphenburgs park. I dette elegante lille jaktslottet har man de beste prøver på hans sjeldne evner for romdekorasjon. Interiørene er overspunnet av et rikt variert prydverk av ranker kombinert med rocailler og amoriner, mens fargeskalaen viser klare, lyse toner og rikelig anvendelse av sølv.

Også til en mengde rom andre steder har Cuvilliés gitt utkast, for eksempel Reiche Zimmer residensen i München. Ikke minst gjennom publisering av sine arkitektoniske og dekorative utkast øvde han en vidtrekkende innflytelse, fortsatt av hans sønn François de Cuvilliés den yngre (1731–1777).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg