Ramloftstue
Ramloftstue fra Løkva, Skiaker i Gudbrandsdalen, oppmålt av Chr. Christie i 1860.
Ramloftstue
Av .

Ramloftstue. Løkrestua på Maihaugen, Lillehammer. – Bilde, se også Glomdalsmuseet (Stemsrud-stua).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ramloftstue er en gammel norsk hustype, oppført i tømmer. Typen er utviklet fra den tradisjonelle treromsplanen. Den har en énetasjes del med stor takhøyde som rommer stua. Inntil stua ligger forstue og kove, som er basis for andre etasje, kalt ramloftet. Navnet kommer av at loftet ligger ved rammen, det vil si gavlen til stua. Dette loftet har møneretningen på tvers av stua. Ramloftet har i likhet med det frittstående loftet inngang fra en lettbygd svalgang. En trapp utenfor tømmerkjernen fører opp til denne. Bruksmåten var også den samme, da loftet i andre etasje i begge tilfeller ble brukt til soverom.

Faktaboks

Etymologi

første ledd av mellomnorsk ramr

Utbredelse og alder

Enkelte ramloftstuer er bevart i Gudbrandsdalen (Løkre og Hjeltarstua, nå på Maihaugen) og i Solør (Stemsrud, nå på Glomdalsmuseet).

Alderen på ramloftstua som bygningstype er omdiskutert, men skriftlige kilder viser at den kan føre sine røtter tilbake til middelalderen og at den har vært i bruk over hele Sør-Norge. Alle bevarte ramloftstuer stammer fra etterreformatorisk tid; samtlige har peis med murt pipe.

Beslektede hustyper

Ramloftstua er beslektet med tre andre hustyper. Det er oppstua, som har sitt kjerneområde i Oppdal i Trøndelag. I Østerdalen har man det såkalte kaffekvernhuset. I dette dalføret hører også barfrøstua hjemme. Denne bygningen har en tårnlignende oppbygning over inngangssvala.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berg, Arne (1989), Norske tømmerhus frå mellomalderen. Band I. Allment oversyn. Landbruksforlaget, Oslo.
  • Christensen, Arne Lie (1995). Den norske byggeskikken. Hus og bolig på landsbygda fra middelalder til vår egen tid. Pax Forlag, Oslo.

Kommentarer (2)

skrev Morten O. Haugen

Er dette det samme som det vi kaller "Kaffekvernhus" i Østerdalen?

skrev Audun Dybdahl

Det er i alle fall en beslektet bygningstype, se avslutningen på artikkelen ramloftstue, som jeg har oppdatert. MVH Audun Dybdahl.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg