Tradisjonelt trehus i bindingsverk og med takstol
Tradisjonelt trehus i bindingsverk og med takstol
Av /Norsk brannvernforening.
Tysk takstol som understøtter sperrer
Tysk takstol som understøtter et sperretak. Etter Zimmerei Ulrich Blümner, Bismark, Sachsen-Anhalt.
Tysk takstol som understøtter sperrer
Lisens: CC BY SA 3.0
Tysk takverk, sperretak understøttet av liggende takstol. takstolen er vist med blå farge.
Skjematisk perspektiv av et tysk takverk «Kehlbalkendach mit liegendem Stuhl». Den liggende takstolen er vist med blå farge. Den understøtter tettstilte sperrebind med hanebjelker. Konstruksjonen finnes på flere 1600-talls byhus i Christiania og noen kirkerØstlandet.
Takstol

Takstol. Øverst et eksempel på enkel takstol. I midten en saks, særlig kjent fra stavkirkene. Nederst hammerbeam-takstol fra Westminister Hall i London, bygd 1399. Spennet er 22 meter.

Av /Store norske leksikon ※.
Takstol
Eksempel på takverk med fire takstoler
Takstol
Av .

Takstol er en understøttelse for sperrene i en takkonstruksjon. Takstoler forekommer både enkeltvis og dobbelt, alltid i husets lengderetning, primært i saltakshus. De består vanligvis av en stolperekke som står på loftsbjelkelaget og bærer en toppsvill som avlaster sperrene. De bæres ofte av gavlvegger og tverrvegger i huset. En takstol kan være midtstilt loddrett under mønet, men i større hus, for eksempel låver, kan det være fire takstoler: to på hver side av mønet. To takstoler kan være skråstilt parallelt med takflatene under rekken av sperrebind, «liggende stol», en opprinnelig tysk konstruksjon som ble anvendt for å frigjøre loftet for konstruksjoner som er opptar lagerplass. Takstoler er fagverk av grovt dimensjonert skurlast, sammensatt av bjelker, stolper og skråstivere.

Faktaboks

Også kjent som

sperrebind

Ordet takstol har i nyere tid ofte feilaktig vært brukt om sperrebind, som er takbærende konstruksjoner på tvers av møneretningen. De består av et par sperrer, ofte bundet sammen med en bindbjelke eller loftsbjelke og en hanebjelke, og de kan også ha flere konstruktive ledd.

Sveitserrøst er en form for takstolkonstruksjon. Denne varianten er blant annet kjent i forbindelse med bygging av sveitserhus (i Norge fra ca 1840–1900), og kan ha fått sitt navn etter dette.

Takstol, fagverksbinder, sperrebind og røst er begreper som alle inngår i samlebegrepet takverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Edvard Kolderup: Haandbog i husbygningskunst, Kristiania 1891 ss. 108 ff.;
  • Andreas Bugge: Husbygningslære, Kristiania 1918 ss. 439 ff.;
  • Jon Bojer Godal: Beresystem i norske trehus eller måten å tenkje hus på, «Fortidsvern» 4/1993 s. 20 og 42.
  • Jon Bojer Godal, Steinar Moldal: Beresystem i eldre norske hus, Oslo 1994

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg