Alcázar

Alcázar i Toledo, Spania. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Alcázar av Segovia ligger ved Sierra de Guadarrama

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Alcázar er en rekke historiske bygninger i Spania som fungerer som palasser eller festninger. Disse bygningene er fremtredende eksempler på den rike historiske og kulturelle smeltedigelen som har formet Spania, med arkitektoniske påvirkning fra romertiden, gjennom den mauriske perioden, til renessansen og moderne tid.

Faktaboks

Uttale
alkˈaþar
Etymologi
arabisk al-qasr, ‘borg’

Mest kjent er Alcázar i Toledo, som ble beleiret i 70 dager under den spanske borgerkrigen i 1936. Slottet ble delvis sprengt i lufta, men besetningen, 1400–1500 mennesker, ble befridd av Francisco Francos tropper.

Alcázarene er kjent for deres blendende blanding av islamske, gotiske, renessanse- og barokkelementer. Et fremtredende eksempel er Alcázar i Sevilla, som er definert som et verdensarvsted av UNESCO. Bygget er preget av en byggearkitektoniske karakteristikker som er unik for den iberiske halvøya, og den blander blant annet muslimske og kristne elementer. Irrigasjon, hager, og utsmykninger på bygget illustrerer en sameksistens av forskjellige kulturer.

Turisme

Alcázarene har blitt viktig for Spania både kulturelt og økonomisk, og utviklet seg til å bli viktige elementer i formidlingen av landets historie, men også store turistattraksjoner som bidrar til økonomien.

Alcázaren i Sevilla har blitt en viktig del av moderne populærkultur, og blitt foreviget i serier som «Game of Thrones».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg