Hopp til innhold

Fra Angelico

Fra Angelico [andzjelikå] (eigentleg Guido di Pietro; ordensnamn Fra Giovanni Angelico da Fiesole), 1387–1455, var italiensk dominikanarmunk og målar.

Les meir om Fra Angelico

Hallvard Blekastad

Hallvard Blekastad var kunstmålar, lærar og hagebrukar – og svært oppteken av norsk språk og åndelege spørsmål. Ivar Aasens grammatikk pla liggje på nattbordet hans, saman med bøkene til venen Olav Aukrust.
Les meir om Hallvard Blekastad

Ingunn Wiken

Ingunn Elida Wiken, sjølvstendig næringsdrivande og illustratør. Ho har gitt ut barneboka Karl Oscar i hardt ver saman med Eli Kari Gjengedal.

Les meir om Ingunn Wiken

Lars Kinsarvik

Lars Kinsarvik

Lars Trondsson Kinsarvik, treskjerar, skribent og spelemann. Han fekk stor innverknad på korleis norsk treskjerarkunst og husflid utvikla seg på slutten av 1800-talet og byrjinga av 1900-talet.

Les meir om Lars Kinsarvik

Lars Osa

Lars Anderssen Osa var ein skrivefør målmann og musikalsk kunstmålar som gav mange bidrag til nynorsk kulturhistorie og portretterte den aldrande Ivar Aasen.

Les meir om Lars Osa

Leif Halse

Leif Torvald Halse, teikneserieforfattar og lokalhistorikar. Han skapte teikneserien Vangsgutane, og med det blei han ein av dei mest lesne nynorskforfattarane.
Les meir om Leif Halse

Marit Tusvik

Marit Tusvik

Marit Tusvik, stilsikker forfattar med stor variasjon i tema og sjangrar. Ho er ei av dei få i landet som skriv ny scenedramatikk, og stykka hennar er oppførte ved fleire norske og utanlandske teater.

Les meir om Marit Tusvik

Mons Breidvik

Mons Breidvik, teiknar, målar og bokkunstnar, var mykje omtykt for stødige portrett og kjenslevare teikningar av badande småbarn. Dei største utsmykkingsarbeida utførte han i USA.
Les meir om Mons Breidvik

Nils Bergslien

Nils Bergslien, kunstmålar og skulptør. Bergslien var ein folkelivsskildrar som nytta motiv frå norsk bygdetradisjon og frå norsk soge. Særleg er han kjend for nissebileta sine og andre bilete med godlynt skjemt.

Les meir om Nils Bergslien

Oddleiv Apneseth

Oddleiv Apneseth, pressefotograf som har vunne ei rekkje prisar for dei uttrykksfulle og levande bileta sine, både av kvardagslege og oppsiktsvekkjande situasjonar.

Les meir om Oddleiv Apneseth

Otto Valstad

Otto Valstad, lærar som gjorde forfattar og målar av seg, og som foreviga Arne og Hulda Garborg på lerretet. Sjølv er han på det nærmaste gløymd, sidan produksjonen hans var ujamn.

Les meir om Otto Valstad

Per Kleiva

Per Torbjørn Kleiva er ein pioner innanfor popkunst i Noreg. Han nyttar mange ulike teknikkar – måleri, installasjon, materialbilete og silketrykk.

Les meir om Per Kleiva

Ragna Breivik

Ragna Breivik, vevkunstnar, var ei sjølvmedviten og kompromisslaus kvinne som brukte uvanlege tekstile teknikkar i den store teppeproduksjonen sin. Møtet med Gerhard Munthe vart avgjerande for utviklinga hennar.

Les meir om Ragna Breivik

Tone Hansen

Tone Hansen

Tone Hansen, kunstnar, kunstskribent og direktør ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, ein av dei viktigaste institusjonane for samtidskunst vi har i Noreg. Frå 2016 er ho òg leiar for Kulturrådet.

Les meir om Tone Hansen

Torleiv Jørgensen Stadskleiv

Torleiv Jørgensen Stadskleiv, målar av romantiske telemarkslandskap og teiknar av portrett og folkelivsbilete. Mange av motiva fann Stadskleiv i Lifjell i Telemark, der han om somrane budde i ei primitiv hytte, «Skrubbehiet».

Les meir om Torleiv Jørgensen Stadskleiv

Tove Jansson

Tove Jansson

Tove Marika Jansson, finlandssvensk forfattar, kunstnar, illustratør og teikneserieskapar. Ho er mest kjend for bøkene om Mummitrollet og var ein av dei største svenskspråklege barnebokforfattarane på 1900-talet.

Les meir om Tove Jansson

Aasta Hansteen

Aasta Hansteen

Aasta Hansteen, føregangskvinne for målsak og kvinnesak, Noregs første kvinnelege profesjonelle kunstmalar, ein av dei første nynorskbrukarane i landet og saman med Camilla Collett grunnleggjar av norsk kvinnerørsle.
Les meir om Aasta Hansteen