Faktaboks

Apelles
Uttale
apˈelles
Født
Kolofon
Bakvaskelse
Apelles bilder er alle gått tapt, men vi kjenner beskrivelsen av flere av dem. Dette er Botticellis gjengivelse av ett av dem. Til høyre sitter Midas med svært store ører og rekker hånden mot Sladder (i blått). På hver side av ham står Uvitenhet og Mistenksomhet. Bedrageri og Konspirasjon følger Sladder som trekker en ung mann etter håret. Hun er også fulgt av en mann som representerer Misunnelse. Den lille kvinnen i sort er Anger, og hun kikker opp på Sannhet.
Av .

Apelles var antikkens mest kjente maler, og levde i Efesos i andre halvdel av 300-tallet fvt.

Apelles var hoffmaler for Filip av Makedonia og Aleksander den store. Han malte temperamalerier på tretavler i en realistisk uttrykksform og skal ha vært en dyktig portrettmaler. Han hyllet og smigret Aleksander den store ved å fremstille ham som Zevs, og gjorde ham til sentrum i store allegoriske bilder. Høyest verdsatt var likevel en fremstilling av Afrodite Anadyomene.

Bildene er gått tapt, vi kjenner dem bare ved navn og beskrivelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg