Faktaboks

Parmigianino
eg. Francesco Mazzola
Uttale
-dʒanˈinå
Født
1503
Død
1540
Selvportrett
Selvportrett
Av .

Parmigianino var en italiensk maler og raderer. Han virket i Parma, Roma og Bologna og regnes som Parma-skolens fremste mester. Påvirket av Correggio og Rafael. Gjennom sin sterkt personlige stil med langstrakte figurer, grasiøst linjespill og perlemorsaktig og lysskimrende koloritt ble han en av grunnleggerne av manierismen.

Blant hovedverkene er Madonna med rosen (ca. 1530, Dresden), Madonna med den lange hals (1535, Firenze) og freskene i Madonna della Steccata-kirken i Parma. Ikke minst som portrettør regnes Parmigianino som en fornyer innen maleriet. Allerede med Selvportrett (1524, Wien) sett gjennom et konvekst speil, kommer hans ekspressive, fordreide oppfatning til syne. Gjennom en rekke bilder nådde han frem til en dypere psykologisk innlevelse og skildring enn sine samtidige, for eksempel i Antea (1535–1537), og markerer her et brudd med renessansen. Parmigianino var også den første som utnyttet etsningen som et rent kunstnerisk uttrykksmiddel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Parmigianino

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg