Faktaboks

Honoré Daumier
Uttale
dåmjˈe
Født
26. februar 1808, Marseille, Frankrike
Død
10. februar 1879, Valmondois, Frankrike
Philipson: Ludvig Filip som pære

Honoré Daumiers tegning (etter et forlegg av Charles Philipon) av Ludvig Filip som en pære ble en av 1800-tallets store karikaturer. Fra vittighetsbladet Le Charivari.

Av /NTB Scanpix ※.
Don Quijote og Sancho Panza
Don Quijote og Sancho Panza (1868)

Honoré Daumier var en fransk maler, grafiker, skulptør og karikaturtegner. Han bidro sterkt til å utvikle den europeiske karikaturkunsten.

Oppvekst

Daumier vokste opp i en middelklassfamilie i Marseille. Familien var kulturelt interessert. Faren og bestefaren jobbet som rammemakere, og sistnevnte malte også. Som ung ble han plassert som elev hos kunstneren Alexandre Lenoir, som var venn og tidligere student av Jacques-Louis David. Etter at faren ble syk var han som 13-åring nødt å skaffe seg jobb som løpegutt. Et par år senere begynte han å lage karikaturer på kommisjon.

Politiske karikaturer

Daumier vakte først oppmerksomhet ved sine litografier i La Caricature i 1831–1835, der han bidro med politisk satire i form av groteske portretter. I 1835 ble slike bilder forbudt ved lov. Daumier fortsatte frem til februarrevolusjonen i 1848 med skildringer av de fattige og av det lavere borgerskap i Le Charivari, bilder preget av dyster humor. Etter 1848 kunne Daumier igjen ta for seg politiske emner. I alt utførte han mer enn 4000 litografier. Ved sin hån over de profesjonelle samfunnsvoktere, lovens håndhevere, dommere, advokater og jurymenn, og ved sin medfølelse med de lidende og ensomme, er hans karikaturer mer enn en blodig satire. De er også gripende samfunnsskildringer.

Maler i lys og skygge

Daumiers malerier har en monumental virkning, som han oppnådde ved fordeling av lys- og skygge. En dyster tone forsterker en melankolsk virkning. Den innbilt syke står i parodisk kraft på høyde med Molière. Noen av hans mest kjente malerier er Republikken (1848, Musée d'Orsay, Paris), Kobberstikksamleren (1860, Petit Palais, Paris), Crispin og Scapin (1860, Musée d'Orsay), Vaskekonen (1863, Musée d'Orsay) og Don Quijote (1868, Neue Pinakothek, München).

Hans syn på menneskene kommer ikke minst frem i skildringene av Don Quijote. Som maler ble han først anerkjent ved Verdensutstillingen i Paris i 1900 og ved Daumier-utstillingen i 1901.

Honoré Daumier arbeidet også som skulptør. Hans mest kjente arbeid er statuetten av Ratapoil (omkring 1850, National Gallery of Art, Washington), en karikatur av Napoleon 3.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wohlgemuth, Anette (1996). Honore Daumier – Kunst Im Spiegel Der Karikatur Von 1830 Bis 1870, Peter Lang AG

Faktaboks

Honoré Daumier

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg