Faktaboks

Jóhannes Sveinsson Kjarval
Uttale
kjˈarval
Født
15. oktober 1885
Død
13. april 1972
Jóhannes Sveinsson Kjarval
Jóhannes Sveinsson Kjarval
Av /Nationaal Archief, Nederland 𝒲.

Jóhannes Sveinsson Kjarval var en islandsk maler. Han var innom mange forskjellige stiler og kombinerte blant annet elementer fra impresjonisme, symbolisme og ekspresjonisme til et egenartet uttrykk. Kjarval var opprinnelig fisker og sjømann, men ble under et besøk i England sterkt grepet av landskapsromantikeren William Turners kunst, noe som kom til å gi varig innflytelse på hans egen skapervilje. Han studerte deretter ved kunstakademiet i København i 1913–1917 og i Italia i 1920 før han kom tilbake til Island i 1922.

Kjarvals favorittmotiv var det islandske landskapet som ofte ble utført som delvis ekspresjonistiske og delvis visjonære symbolske fantasier med kubistiske og surrealistiske innslag. En av hans spesialiteter var de småflekkete fargemosaikkene som presist gjenga lavamarkenes særegne struktur (et av disse maleriene eies av Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo). Hans unike stil ga han etter hvert status som en av Islands mest prominente moderne kunstnere. Senere i karrieren beveget han seg stadig nærmere et abstrakt uttrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg