Faktaboks

Miranda Bødtker
Uttale
bˈødtker
Fødd
25. juli 1896, Bergen
Død
2. juli 1996, Bergen
Verke
Tekstillærer, tegner og illustratør
Familie

Foreldre: Bankkasserer Wilhelm Fridrik Bødtker (1861–1950) og Henriette Christine Christensen (1877–1964).

Botanikkillustrasjon

Botanikkillustrasjon av Miranda Bødtker.

Av /Universitetsmuseet i Bergen.
Lisens: CC BY SA 4.0
Mønsterteikning
Stilisert botanikkillustrasjon og mønsterteikning av Miranda Bødtker.
Av /Universitetsmuseet i Bergen.
Lisens: CC BY SA 4.0

Miranda Bødtker var ein norsk mønsterteiknar, botanisk illustratør og lærar i tekstilkunst. Ho laga tusenvis av illustrasjonar innanfor fleire vitskapsgreiner, med særleg vekt på botanikk.

Miranda Bødtker var fødd i Bergen. Ho utdanna seg ved Bergens Kunsthåndverksskole (1913–1916) og ved Tekniska skolan i Stockholm (1916–1917). Frå 1920 til 1956 var ho tilsett som lærar i mønsterteikning ved Bergens Kunsthåndverksskole. I tillegg tok ho på seg dokumentasjonsoppdrag for Bergen Museum og Universitetet i Bergen.

Bødtker sitt teiknetalent synte seg særleg i hennar skarpe auge for detaljar. Ho var interessert i flora og fauna og henta inspirasjon og motiv i naturen. Plantar og dyr vart attgitt med ein fotografisk detaljrikdom som fekk vitskapsmenn til å hyre henne som dokumentarist. Ho var med arkeologar på feltarbeid for å teikne helleristingar. Saman med botanikarar drog ho ut i naturen for å teikne levande blomstrar, og ho leverte tusentals illustrasjonar til Rolf Nordhagens Norsk flora (første teksthefte i 1940 og seinare fleire illustrerte utgåver) og Leif Ryvarden (red.): Norges planter (1993). Før ho døydde, overlét ho alle planteteikningane til Universitetet i Bergen.

Interessa for kunsthandverk inspirerte henne til å reise rundt i bygdene for å sikre teikningar av vevekunst og rosemåla møblar. I 1950-åra vart ho engasjert av Det Hanseatiske Museum i Bergen til å teikne veggmåleria i tørrfiskbodene i byen. Bodene frå 1600- og 1700-talet skulle rivast, men Bødtker rakk å kopiere fleire hundre av originalmåleria, nokre av dei i fullskala. Dei fleste av bileta inngår no i Det Hanseatiske Museum sine samlingar, og nokre kan ein sjå på Norges Fiskerimuseum.

Bødtker vart æresmedlem i Norsk Botanisk Forening i 1988. I 1986 fekk ho Kongens fortenestemedalje i gull for det omfattande dokumentasjonsarbeidet innanfor natur-, kunst- og kulturhistorie.

Les meir i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Moe, Dagfinn, red. (2006). Miranda Bødtker 1896–1996 : 100 år i kunsthåndverkets og dokumentasjonens tjeneste, Bergen museums skrifter

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg