Faktaboks

Vilhelm Hammershøi
Født
15. mai 1864
Død
13. februar 1916
Dobbeltprotrett av kunstneren og hans kone
Maleri fra 1892

Vilhelm Hammershøi var en dansk maler. Alt med portrettet av søsteren i 1885 viste han sin særegne begavelse. Hammershøi bygger både på dansk tradisjon og på studier av nederlandsk 1600-tallskunst, særlig Vermeer van Delft. Han er kanskje særlig kjent for sine interiører, der han i en fint nyansert, gråstemt koloritt har tolket de «stille stuers» poesi. I disse bildene er linjene viktigere enn fargen. Maleriene tolker en forfinet dansk borgerlighet.

Hammershøi var bror av Svend Hammershøi. Han var elev ved kunstakademiet i København i 1879–1884 og deretter av Peder S. Krøyer.

Hammershøi malte også figurkomposisjoner som Job (1888), Artemis (1893–1894) og det store gruppebildet av Thorvald Bindesbøll, Svend Hammershøi, Karl Madsen, Jens F. Willumsen og Carl V. Holsøe i Thielska galleriet i Stockholm (1901), og ypperlige arkitekturbilder. Akademikretsens motstand mot hans kunst var en av årsakene til at Den frie udstilling ble dannet i 1891 av en rekke yngre kunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Billgren, Ola & Paul Osipow: Hammershøi, 1995
  • Finsen, Hanne & Inge Vibeke Raaschou-Nielsen, red.: Vilhelm Hammershøi: en retrospektiv udstilling, 1981
  • Vad, Poul: Hammershøi : værk og liv, 1990

Faktaboks

Vilhelm Hammershøi

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg