Faktaboks

W. Eugene Smith

William Eugene Smith

Født
30. desember 1918, Wichita, Kansas, USA
Død
15. oktober 1978, Tucson, Arizona, USA
Virke
Fotojournalist
Eugene Smith i New York, 1954.

William Eugene Smith var en amerikansk fotograf og fotojournalist som i løpet av sin karriere tok flere bilder som var sterke og oppriktige nok til at de har påvirket forståelsen av vår historie. Smith var den enkeltfotografen som har betydd mest for utvikling av den redaksjonelle fotojournalistikken.

Bakgrunn

Smith var lidenskapelig opptatt av fotografering alt som tenåring, og fikk sine første bilder på trykk i den lokale avisen. Moren hans benyttet sine kirkelige forbindelser til å skaffe sønnen et fotostipend som bidro til å finansiere studiet ved University of Notre Dame. I en alder av 18 år avbrøt han imidlertid studiene, flyttet til New York City og startet å jobbe for Newsweek. I 1939 begynte han å fotografere for Life, hvor han fikk et sterkt og personlig forhold til billedredaktør Wilson Hicks.

Karriere

W. Eugene Smith

W. Eugene Smith. The Walk to Paradise Garden, 1947.

Av /NTB Scanpix ※.

Smith var krigskorrespondent Ziff-Davis Publishing og leverte samtidig bilder til Life fra 1942. Han fotograferte fra frontlinjen i Stillehavet under andre verdenskrig og var med på den amerikanske offensiven mot Japan. Smith ble alvorlig såret under invasjonen på Okinawa i 1945. I 1946, på slutten av sin rekonvalesensperiode, tok han et av sine mest berømte bilder, Veien til paradiset, som forestiller to barn som går mot en lysning i en skog. Bildet ble verdenskjent da Edward Steichen benyttet det som et av de sentrale bildene til utstillingen The Family of Man i 1955.

Tilbake i Life tok han noen av sine fineste billedserier, blant annet Distriktslegen fra 1948 og En spansk landsby fra 1950. Intensiteten i skildringen og den estetiske utformingen setter Smith i en særklasse blant 1900-tallets fotografer. Smith sa opp hos Life i 1954 etter en uenighet om utformingen av hans fotoessay om Albert Schweitzer på hans klinikk i Lambaréné i Gabon. Han begynte i bildebyrået Magnum Photos, et samarbeid som ble temmelig anstrengt fordi Smith brukte langt mer tid og ressurser enn forutsatt.

I 1957 forlot han kone og fire barn og flyttet inn på et loft i Manhattan hvor han fotograferte og tok lydopptak av jazzartister, blant annet Thelonious Monk, Zoot Sims og Roland Kirk. I alt tok han opp fire tusen timer musikk og tok nær førti tusen bilder i det som har blitt kalt Jazz Loft Project.

Hans siste store billedserie, Minamata fra 1975, viser menneskene i en japansk landsby som ble rammet av en kvikksølvforgiftning, og ble til etter at Smith hadde bodd i landsbyen i tre år. Historien om Smiths dokumentasjon av miljøkatastrofen ble filmatisert i 2020 med Johnny Depp i rollen som Smith.

Smith døde av hjerneslag 15. oktober 1978.

W. Eugene Smith Memorial Fund

W. Eugene Smith Memorial Fund ble opprettet i 1979 med formål å oppmuntre og støtte enkeltindivider som aktivt fotograferer for humanitære forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg