Faktaboks

Carl Fredrik Hill
Født
31. mai 1849, Lund, Sverige
Død
22. februar 1911, Lund, Sverige
Landskap med løve
Av .
Sverige

Carl Fredrik Hill ble etter sin død gjenoppdaget som et av 1800-tallets betydeligste talenter i svensk malerkunst. Som de franske impresjonister studerte Hill hvordan atmosfæren løser opp formene for vårt øye. Bildet viser et av hans tidlige landskapsmalerier, Trädet och flodkröken, 1877. Nationalmuseum, Stockholm. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Carl Fredrik Hill var en svensk maler. Sammen med Ernst Josephson var han Sveriges betydeligste maler på 1800-tallet.

Studier i Stockholm og Paris

Hill var elev ved Konstakademien i Stockholm i 1871–1873. Han studerte så i Paris til han i 1878 fikk et psykisk sammenbrudd og i 1880 ble sendt hjem til Sverige som uhelbredelig psykisk syk.

Impresjonisme

I sine første hektiske arbeidsår skapte han med utgangspunkt i Barbizonskolen, Camille Corot, Gustave Courbet og impresjonistene en rekke ypperlige landskaper. De tidligste landskapsmaleriene er beslektet med ungareren Lázlo Paál sine verker. Den brune tonen i landskapene kan også minne om Rembrandts koloritt. Motivene er enkle: steinbrudd, blomstrende frukttrær, landsbygater og markveier, elvelandskaper og strandbilder. Flere av bildene skildrer skumringslyset, der himmelen står i sterk kontrast med mørke treformasjoner.

Landskapsmaleren

Omkring 1875 lysner fargebruken. Han repeterer flere motiver, og maler dem i forskjellig lys. Mest kjent er variasjoner av Flodlandskap i Champagne og Trädet och flodkröken. Omkring 1876 reiste Hill til kystbyen Luc-sur-Mer ved Normandie. Der utførte han flere malerier der stranden og himmelen dominerer bildeflaten. Skildringen av kveldssolen i motlys minner om motivene til Skagenmalerne. Høsten 1877 blir Hill alt mer syk, og han maler dystert-suggestive komposisjoner, deriblant Syster Anna som danner overgangen til hans sykdomskunst.

Sykdomstiden

I januar 1878 ble han tatt hånd om på psykiateren Esprit Blanches klinikk i Paris. I ettertid har Hill blitt diagnostisert schizofren med paranoide trekk. I perioden fra 1878 til 1883 var Carl Fredrik Hill pasient hos Blanche, på Sct. Hans Hospital i Roskilde i Danmark og på Lunds Hospital i Sverige. I 1883 flyttet han hjem til sine søstre og moren i Skomakargatan i Lund. Der bodde han under deres oversyn til han døde.

Etter at Hill ble syk begynte en ny retning i kunstnerskapet, sykdomsbildene. De er å regne som de mest merkelige og sterke i sin art i svensk kunsthistorie. 2600 bilder er utstilt i Malmö Konstmuseum. De vitner om hans strømmende fantasirikdom.

Hills Minnesbok gir interessante innblikk i hans erindrings- og fantasiverden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Steinsvik, Tone Sinding red. (2002). "Kong Jeg": Carl Fredrik Hill (1849–1911), Blaafarveverket
  • Lindhagen, Nils (1988). Hill tecknar: pejlingar i C. F. Hills sjukdomsvärld, Signum
  • Sidén, Karin, red. (1999). Carl Fredrik Hill, Nationalmuseum
  • Sidén, Karin (2003). Carl Fredrik Hill, Nationalmuseum

Faktaboks

Carl Fredrik Hill

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg