Faktaboks

Andres Serrano
Uttale
serrˈano
Født
1950, New York
Abstrahert fotografi

Andres Serrano. Fotografi. ”Winged victory”. 1987.

Andres Serrano er en amerikansk fotograf.

Serrano er utdannet ved Brooklyn Museum Art School, New York, 1967–69. Hans karrière skjøt for alvor fart i slutten av 1980-årene, da han stilte ut et bilde kalt Piss Christ, det var et foto av et krusifiks nedsenket i Serranos egen urin. Bildet vakte sterke avsky-reaksjoner, og ble diskutert heftig i den amerikanske kongressen, som i sakens kjølvann skar kraftig ned på de føderale bevilgningene til kunstformål.

Serrano har også vist stor interesse for andre kroppsvæsker som blod, sæd og melk. Han har også laget en serie med bilder av lik på likhuset, kvinnelige kroppsbyggere, fostre, nakne mennesker i erotiske sammenhenger, samt portretter av hjemløse i New York.

I bildene sine griper Serrano, som selv er katolikk, direkte inn i den politiske debatten om religion, liv og død, kropp, seksualitet og offentlighet, samtidig som han arbeider svært bevisst med formalproblemer innen senmodernismens maleri.

Høsten 2000 arrangerte Stenersenmuseet i Oslo en stor utstilling av hans arbeider fra 1985–99, kalt «Body and Soul».

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Andres Serrano

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg