Installasjon
Installasjonen Forever young (I Want To Know What Love Is) av Ingrid Askeland og Elin Aasheim. Utstilt under Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling i 2016.
Installasjon

Kunsthåndverk er kunstnerisk utformede gjenstander som er håndverksmessig fremstilt. Som praksis har kunsthåndverk vært sterkt knyttet opp mot materialbaserte håndverksteknikker. Mye brukte materialer innenfor håndverk er blant annet keramikk, tekstil, glass og metall.

Selve ordet kunsthåndverk er kommet relativt sent i vanlig bruk. Det har vært snakk om folkeindustri, husflid, prydkunst og fremfor alt om kunstindustri og brukskunst. Utgangspunktet er et håndverksprodukt som bevisst er tilført estetiske verdier. Disse kunstneriske verdiene er etter hvert kommet mer og mer i forgrunnen slik at bruksaspektet forsvinner, og materialet er avgjørende når produktet klassifiseres.

Moderne definisjoner av kunsthåndverk

Ved et nordisk designermøte i Oslo i 1967 ble det nedsatt et utvalg som skulle definere begreper som formgiver, brukskunstner, kunsthåndverker og designer. Utvalget definerte kunsthåndverk på følgende måte: «Kunsthåndverk er gjenstandsproduksjon gjennomført for hånd i det konvensjonelle verksted.»

I Stortingsmeldingen nr. 41 1975–1976 definerte Norske Brukskunstnernes arbeidsgruppe kunsthåndverkets produkt slik: «Produkter av tekstil, keramikk, glass, lær, metaller og andre metaller og andre materialer som er formet og ferdig produsert i kunsthåndverkerens verksted – under forhold hvor kunsthåndverkeren er ansvarlig for prosessen fra råstoff til ferdig produkt.»

Under Norske Kunsthåndverkeres landsmøte i 1989 ble det vedtatt følgende begrep for kunsthåndverk: «Kunsthåndverk er en kunstart der den skapende virksomheten er knyttet til materialet og det håndverk dette forutsetter og hvor skaperen av verket har vært ansvarlig for hele prosessen fra idé til ferdig produkt.»

I 2014 uttalte Lise Stang Lund, daglig leder for Norske Kunsthåndverkere, at det er antikvert å definere kunsthåndverk. Hennes standpunkt er at «feltet utvikler seg organisk, og ein skal ikkje sitte og definere at dette eller dette er kunsthandverk.»

Utdannelser for kunsthåndverk i Norge

I Norge finnes det to institusjoner innen høyere utdannelse for det som defineres som tradisjonelt kunsthåndverk.

Kunsthøgskolen i Oslo tilbyr avdeling kunst og håndverk kunstutdanning innen områdene keramikk, tekstil, grafikk og tegning, metall- og smykkekunst, og kunst og offentlige rom.

Ved Universitetet i Bergen, Fakultet for kunst, musikk og design er utdannelsen for de som ønsker å virke innen tradisjonelle kunsthåndverkfag tilknyttet Institutt for kunst og Institutt for design.

Begge skoler vektlegger i større grad verkstedpraksis og fri kunst mer enn tradisjonell materialbasert kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Solhjell, Dag red. (1981). Hva er kunsthåndverk?, Tromsø Kunstforening
  • Veiteberg, Jorunn (2005). Kunsthandverk : frå tause ting til talande objekt, Pax Forlag
  • Magnus, Kirsten (2001). Etablererkunnskap : Husflid — tradisjonshåndverk — kunsthåndverk, Tell Forlag
  • Opstad, Jan-Lauritz (1989). En ny bevissthet : norsk kunsthåndverk 1970—1990, C. Huitfeldt Forlag

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg